Održana početna Konferencija projekta „Ready-STEM-Grow“ u katoličkim školama Požeške biskupije

U Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi održana je 5. listopada 2022. početna Konferencija projekta „Ready-STEM-Grow“, koji se financira iz EGP Financijskog mehanizma, a čiji je nositelj Požeška biskupija a partneri u projektu su Katolička osnovna škola u Požegi, Katolička osnovna škola u Virovitici, Katolička osnovna škola u Novskoj, NORA-razvojna agencija u Novskoj te International Development Norway.

Konferencija je započela nastupom učeničkog zbora Katoličke osnovne škole u Požegi s pjesmom Bog je moj Spasitelj pod ravnanjem učiteljice Valentine Ivić, a potom je u program uvela Ana Matković koja je najavila pozdravnu riječ Ivice Žuljevića, predstavnika Požeške biskupije, nositelja Projekta. On je izrazio dobrodošlicu svim sudionicima Konferencije, a osobito zahvalio na pažnji i podršci svojim dolaskom predstavnicima društvenog, kulturnog i javnog života na području Požeške biskupije među kojima su bili Marija Kušmiš, gradonačelnica grada Novske, Ferdinand Troha, zamjenik Požeško-slavonske županice, Maja Petrović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Požege, Martina Bunić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije te predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branka Lovrić i Jakov Tomljanović. Istaknuo je kako je Požeška biskupija svoje prve ozbiljnije korake na odgojno-obrazovnom području započela je 2007. godine, kada je u gradu Požegi i Virovitici osnovala katoličke gimnazije s ciljem da mladima i njihovim obiteljima ponudi višestoljetno iskustvo Crkve na području odgoja, znanosti, kulture i vjere. Bio je to samo nastavak ili kontinuitet onoga što su nakon Osmanlija na području zapadne Slavonije i središnje Hrvatske predano i s ljubavlju činili isusovci, naglasio je te dodao da je na temelju dobrog iskustva i prepoznatljivosti rada škola, Biskupija osnovala i tri katoličke osnovne škole: 2009. Katoličku osnovnu školu u Požegi, 2015. Katoličku osnovnu školu u Virovitici i 2017. Katoličku osnovnu školu u Novskoj.

„Sve navedene škole teže izvrsnosti, usvajanju evanđeoskih vrijednosti i jačanju katoličkog identiteta koji u sebi podrazumijeva i domoljublje. Svoje mjesto i prepoznatljivost u društvu potrebno je izboriti, a za to su uz ljudske vrline i kvalitetne učitelje potrebna i materijalna sredstva. Bio je to razlog da se Požeška biskupija prijavi na raspisani natječaj MRRFEU u okviru Poziva „Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj Regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području“, komponenta A: „Razvoj STEM vještina kroz opremanje školskih učionica STEM opremom“ za što su osigurana novčana sredstva iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (85%) i nacionalnih sredstava (15%). Razdoblje provedbe projekta je od 1. kolovoza 2022. do 31. siječnja 2024. Ukupna vrijednost projekta iznosi 974.735,58 Euro ili 7.340.276,41 kuna“, zaključio je Ivica Žuljević.

Potom je Mara Stipić Bagarić, voditelj Projekta i djelatnica NORA-e, razvojne agencije u Novskoj i partner u ovom Projektu, putem prezentacije upoznala prisutne s detaljima Projekta, te istaknula da je cilj Projekta doprinijeti jačanju STEM vještina učitelja, drugih odgojno-obrazovnih djelatnika te učenika katoličkih osnovnih škola Požeške biskupije kao i šire javnosti i dodala kako se Projekt provodi u okviru programa Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva za čiju je provedbu odgovorno Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

U nastavku konferencije prisutnima se putem videokonferencije uživo iz Norveške javila Katarzyna Anna Kazimierczuk, partner u projektu, i rekla kako je multisektorska suradnja u promociji STEM-a važna te da će oni biti podrška realizaciji projekta kroz dijeljenje znanja i iskustva iz Norveške.

Zatim su prigodne riječi uputili Ferdinand Troha, Marija Kušmiš, Maja Petrović i Martina Bunić koji su istaknuli važnost razvijanja STEM vještina kod svih u odgojno-obrazovnom sustavu te svim učiteljima čestitali Dan učitelja. Konferencija je završila domjenkom.