Dan škole Biskupijske klasične gimnazije u Dubrovniku

Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića u Dubrovnik na dan rođenja Ruđera Boškovića 18. svibnja proslavila je svoj dan. Misno slavlje u crkvi sv. Ignacija predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, a nakon mise učenici su u crkvi održali prigodni program.

Biskup je na početku čestitao okupljenim učenicima, profesorima, nastavnom osoblju i roditeljima Dan škole i uputio zahvalu Gospodinu istaknuvši da je važno sjetiti se dobročinstva koje nam je Bog učinio i zahvaliti na njima.

Podsjetio je na Isusove riječi iz evanđeoskog ulomka: “Ja sam istinski trs, a Otac moj – vinogradar” te dodao kako sv. Ivan navodi i Isusove riječi: “Bez mene ne možete ništa učiniti”, što razumijemo i  kako s njim možemo sve.

Bez Isusa Krista ništa neće ići, neće valjati, neće biti autentično, poručio je dalje u propovijedi dubrovački biskup i primijetio kako će možda biti ostvariv neki prividni uspjeh. U našoj kršćanskoj egzistenciji Krist je temeljni nositelj smisla života, značenja čovjekove egzistencije, a to je božanska i ljudska tajna.

“Samo onaj koji ostaje u Isusu daje rod”, kazao je biskup Glasnović te potaknuo okupljene na promišljanje o tome kako ostati u Isusu. Ostati u njegovom nauku sa sobom povlači ostati učenikom, poručio je. Ako želimo biti Isusovi učenici moramo s ozbiljnošću uzeti njegove riječi i ljubiti.

Prigodni program koji je uslijedio nakon mise i kojeg je koordinirala profesorica Mirjana Žeravica  vodili su maturanti Antonija Bračun i Đivo Šimunović. U glazbenom djelu nastupila je klapa klasične gimnazije pod vodstvom profesorice Marije Manjić. Izveli su napjev “Zdrava Devica” i “Maslina je gora”. Pjesmu “Sve što si imala” recitirao je učenik Đivo Šimunović, a pjesmu “Slagat ću” učenica Antonija Bračun. Svi prisutni su također upoznati s mnogobrojnim uspjesima klasičara i brojnim izvrsnim rezultatima koje su polučili na svim poljima rada. Na kraju programa svima su se obratili ravnatelj gimnazije don Josip Lebo i biskup Glasnović.