Slavlje božićnog blagoslova u katoličkim školama Požeške biskupije

Na početku drugog polugodišta školske godine 2020./2021. održan je u katoličkim školama Požeške biskupije božićni blagoslov učenika i djelatnika kako bi ih Bog u novoj građanskoj godini pratio na njihovom osobnom i zajedničkom školskom putu.

Novska, 19. siječnja 2021.

U prostorima Katoličke osnovne škole u Novskoj održano je 19. siječnja slavlje božićnog blagoslova za sve učenike i djelatnike škole. Obred blagoslova održan je u skladu s epidemiološkim mjerama, a predvodio ga je ravnatelj Krunoslav Juraković. U zajedništvu s tajnikom škole Josipom Šiškom, ravnatelj je obišao učenike i učitelje u njihovim razrednim učionicama koji su božićnom pjesmom i molitvom sudjelovali u blagoslovu. U kratkom prigodnom razgovoru, podsjetio je sve na važnost Božjeg blagoslova u vjerničkom životu, a napose u odgojno-obrazovnoj dimenziji učenika.

Kazao je da blagoslovom molimo Božju snagu i milost koja se na poseban način očituje u teškim životnim trenucima, ali i u svim čovjekovim nastojanjima kada želi činiti dobro. Potom je istaknuo da je dokaz te Božje snage i djelovanja upravo život njegova Sina – Isusa Krista i to od njegova rođenja u betlehemskoj spilji do uskrsnuća od mrtvih. Po završetku obreda svim učenicima je uručena sličica Svete Obitelji s tekstom molitve za vlastitu obitelj koju su učenici ponijeli svojim kućama.

Požega, 22. siječnja 2021.

Unatoč epidemiološkim mjerama i što nisu svi učenici krenuli u školu u novom polugodištu, u sportskoj dvorani Odgojno-obrazovnog centra u Požegi održan je blagoslov učenika i djelatnika. Učenici od 1. do 4. razreda Katoličke osnovne škole te maturanti Katoličke gimnazije, zajedno sa svojim ravnateljima Franom Barišićem i Ivicom Bedeničićem, okupili su se u sportskoj dvorani dok su ostali učenici blagoslov pratili online iz svojih domova jer je bio izravan video prijenos putem interneta. Blagoslov je vodio duhovnik škole Ivica Bošnjak. Na početku pozdravio je prisutne, zaželio im dobrodošlicu u školu a učenicima koji su kod kuće poželio strpljenje i nadu u brzi povratak u školske klupe. Potom je navješten ulomak iz Evanđelja po Mateju. Učenici su uputili prošnje Bogu moleći njegov blagoslovi i pomoć u školskim i drugim životnim potrebama te je slavlje blagoslova završilo pjesmom Narodi nam se Kralj nebeski.  

Virovitica, 25. siječnja 2021.

Tradicionalni blagoslov učenika i djelatnika Katoličke osnovne škole u Virovitici i Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti održan je 25. siječnja u sportskoj dvorani. Blagoslov je predvodio duhovnik Ljubiša Krmar. On je pozdravio sve učenike razredne nastave, zatim prisutne maturante te djelatnike škole. Izrazio je također molitvenu povezanost sa svim učenicima koji su blagoslov i molitvu pratili na daljinu – online. Nakon pročitanog evanđeoskog ulomka iz evanđelja po Ivanu progovorio je o značenju blagoslova te naglasio kako snaga blagoslova pomaže da budemo vođeni Božjom rukom i prepoznatljivi u svijetu kao Isusovi prijatelji. Naglasio je da nam Isus daruje svoj mir, kojeg nalazimo u molitvi, činu ljubavi prema potrebitima te da smo pozvani širiti svakodnevno Kristov mir jedni drugima. Na kraju svoga promišljanja duhovnik je pozvao sve prisutne da rastu u svetosti poput zaštitnika škola sv. Ivana Pavla II.  i bl. Ivana Merza. Blagoslov je završio činom škropljenja uz radosno pjevanje tradicionalnih božićnih pjesama.