Ravnatelji katoličkih škola raspravljali o izazovima u novoj školskoj godini

U organizaciji Nacionalnog ureda za katoličke škole održana je 22. rujna 2020. putem videokonferencije sjednica ravnatelja katoličkih škola. Sjednica je započela molitvom a potom je Ivica Žuljević, predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole pozdravio ravnatelje, zahvalio im za sav trud koji su uložili u organiziranje početka nove školske i nastavne godine u posebnim okolnostima koronavirusa. Pozdravio je zatim i dva nova ravnatelja fra Joška Kodžomana iz Franjevačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Sinju i Ivicu Benića iz Salezijanske osnovne škole u Zagrebu te im zaželio dobrodošlicu u zajednicu ravnatelja katoličkih škola. Potom je predstavio dnevni red sjednice. U daljnjem tijeku sjednice svaki ravnatelj predstavio je stanje u svojoj školi na početku školske godine te epidemiološku situaciju i usklađenost s preporukama HZZJZ i Ministarstva znanosti i obrazovanja za rad u uvjetima povezanima s COVID-19. Konstatirano je da većina katoličkih škola redovito provodi odgojno-obrazovni proces, nastava se nesmetano odvija dok u nekoliko škola na području Slavonije postoje određene poteškoće te se nastava održava online.

Razgovaralo se zatim o organiziranju godišnje formacije djelatnika katoličkih škola te je zaključeno da se ona neće dokinuti nego će se prilagoditi epidemiološkim uvjetima te će svaka škola u svojim prostorima organizirati formaciju za svoje djelatnike. Stoga će Nacionalni ured svim školama unaprijed poslati snimljena predavanja i druge materijale. Ravnatelji će potaknuti učitelje da unatoč posebnim i neredovitim okolnostima pokušaju što kvalitetnije sudjelovati u ovom projektu i tako iz vlastitog uvjerenja oblikovati prepoznatljivi identitet katoličkih škola.

U daljnjem tijeku sjednice dogovoren je godišnji Stručni skup za tajnike i računovođe koji će se ove godine održati videokonferencijom idućega 11. studenoga, a smotra zborova katoličkih srednjih škola predviđena za 28. studenoga odgađa se do daljnjega, najvjerojatnije drugog polugodišta. Formacija stručnih službi katoličkih škola organizirati će se krajem siječnja 2021., a način njezina održavanja ovisiti će o epidemiološkoj situaciji. Ravnatelji će u dogovoru s profesorima Hrvatskog jezika pripremiti radio-drame koje će se prenositi na Hrvatskom katoličkom radiju.

Na kraju sjednice predstojnik Ureda zahvalio je ravnateljima za suradnju s Nacionalnim uredom kao i za doprinos u izgrađivanju identiteta katoličkih škola. Sjednica je završila molitvom.