Upoznajmo katoličke škole u Republici Hrvatskoj – Katolička osnovna škola Svete Uršule

Uz kompleks tristogodišnjeg samostana sestara uršulinki u neposrednoj blizini Staroga grada u Varaždinu smjestila se Katolička osnovna škola Svete Uršule koja zajedno sa samostanom i crkvom Rođenja Isusovog predstavlja spomenik kulture.

Zgradu škole pomogla je izgraditi carica Marija Terezija, a gradnja je trajala od 1772. do 1775. godine. Bila je tu Pučka škola, Opetovnica, Kombinirana škola, Glavna i Viša djevojačka škola, Građanska škola, Gimnazija i Učiteljska škola te razni tečajevi. Uršulinke su radile po pedagoškim smjernicama svoje utemeljiteljice svete Anđele Merici koja je bila vrsni pedagog, preteča svoga vremena. Odgojno-obrazovni rad sestara uršulinki bio je nasilno prekinut 1945. godine kada im je oduzeta zgrada i zabranjeno djelovanje. Smješten je u nju Đački dom “Milice – Pavlić Kate“, a od 1959. do 2006. godine u njoj je djelovala Medicinska škola. Zgrada je sestrama uršulinkama vraćena 2006. godine. Temeljito je obnovljena i u prizemlju je od 2009. smješten Dječji vrtić Sveta Uršula.

Hrvatska provincija uršulinki Rimske unije katoličku školu je otvorila 2014. godine. Prva ravnateljica škole bila je s. Mihaela Ankica Dumbović. Naslijedila ju je s. Damjana Mihaela Barbarić.
Škola svoj dan slavi na blagdan sv. Uršule, 21. listopada.
Nastava je organizirana u jednoj smjeni, a učenici su od 1. do 8. razreda.
U školi djeluje i Učenička zadruga EKO SERVIAM.

Cilj Katoličke osnovne škole Svete Uršule je odgojiti i obrazovati cjelovite osobe s visokim moralnim, kulturnim i evanđeoskim načelima. Moto Škole, kao i svih uršulinskih škola širom svijeta je latinska riječ „Serviam“ što znači: „Želim služiti“ ili „Služit ću“ – Bogu, Crkvi, domovini, obitelji i društvu. „Serviam“ je trajno poticanje na duh služenja, ispovijest vjere u praksi, suradnja s Božjom milosti i odgojno obrazovnim pravilima i vrijednostima. Škola želi po individualnom pristupu svakom učeniku i po obiteljskom ozračju koje vlada u Školi, razvijati njihove talente. Želja je da djeca uče s osmijehom i pjesmom na usnama, da im škola ne bude teret već izvor kreativnosti, zajedništva, intelektualnog i duhovnog rasta.

http://os-svete-ursule.skole.hr