“Svitlo hrvatskoga križa”

Klasična gimnazija Ivana Pavla II. u Zadru tjedan dana bit će domaćin izložbe zadarskog umjetnika Zlatka Franića pod nazivom „Svitlo hrvatskoga križa“.

Zlatko Franić osnovnu i srednju školu završio je u Zadru. Kao pripadnik 112. brigade sudjelovao je u akciji „Maslenica“, a u gardijskoj postrojbi Termiti sudjelovao je u akcijama Ljeto ’95 i Oluja. Umirovljen je 2003. a zbog svog doprinosa u obrani Domovine odlikovan je: Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom Domovinske zahvalnosti, Medaljama Oluja i Ljeto 95. i Redom hrvatskoga pletera.

Izložbu je svečano otvorio zadarski nadbiskup mons. dr. Želimir Puljić upalivši svijeću na svijećnjaku „U spomen 1991. – 1995.“ Kad se stavi svijetlo u njega, vidi se u jednom trenutku križ s pleterom, a u drugom znakovito H s pleterom. Nadbiskup je, citirajući riječi iz Biblije „Prekujmo mačeve u plugove, a koplja u srpove“, poručio svima da ustrajnim radom stvaramo bolju budućnost ove zemlje.

„Svaka čahura ima svoju priču. Svaki svijećnjak ima svoje sjećanje, svoju svrhu. Tako su se rodila brojna djela poput „12 redarstvenika“, koji prikazuje klas žita, a svako zrno simbolizira njihovu žrtvu u Borovu Selu. Krist u pjesmi Krist na žalu traži ljude za velika djela, a to su bili branitelji. „Hvala majkama što su sinove dale“ posebna je posveta majkama koje su izgubile svoju djecu. Na svijećnjaku „Škabrnja – žrtve srbočetničke agresije“ izrađen je veliki križ sačinjen od 85 križića koji simboliziraju sve žrtve pale u Škabrnji. „Golubica mira“ prikazuje golubicu s maslinovom grančicom koja ima 5 listova –  svaki list za jednu godinu rata. Čahure su simbol rata, a moj je cilj bio dati im novu svrhu. Svojim radom želim pokazati svima da možemo biti ponosni na svetinju Domovinskog rata i nikada ne smijemo zaboraviti naše poginule, nestale i ranjene.“ – rekao je umjetnik gosp. Zlatko Franić.

Izložba trenutno broji 33 čahure isprepletene sakralnim i domoljubnim motivima, a gosp. Franić rekao je kako se ne planira zaustaviti na toj brojci.

Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. u Zadru  do petka, 22. studenog.                                                                    

                                               Ana Raspović