U Šibeniku obilježen Svjetski dan beskućnika

Svake godine 10. listopada obilježava se Svjetski dan beskućnika. Cilj obilježavanja jest senzibiliziranje javnosti za sve prisutniji problem beskućništva. Prema posljednjim podacima Hrvatske mreže za beskućnike, samo u Hrvatskoj je trenutno oko dvije tisuće apsolutnih i desetak tisuća relativnih beskućnika.

Katolička osnovna škola u Šibeniku uključila se u obilježavanje 9. listopada ugostivši Darka, jednog od ljudi pogođenih ovim problemom. Gosp. Darko je s učenicima podijelio svoju životnu priču, svoj put od dječaka s mnoštvom snova i želja do svakodnevne borbe za preživljavanjem i bilo kakvim krovom nad glavom. Iako je imao mnogo razloga za tugu, razočaranje i ljutnju, njegova je priča bila optimistična, a na licu se često pojavljivao osmijeh. Pogled nije zadržavao na onome što je iza njega, nego ga je upirao u dane koji mu predstoje s izrazom zahvalnosti za sve dobro koje je doživio. Istu je želju i zamolbu imao i za učenike: da uvijek gledaju naprijed, uz tek skromnu napomenu da ne osuđuju one koji se nađu u njegovoj situaciji.

O šibenskom prihvatilištu za beskućnike, okolnostima njegova nastanka i načinu djelovanja govorio je Miljenko Jukić, njegov voditelj.

Iako povod susretu nije obećavao pjesmu, on je završen upravo njome. Pjesma je ono što gosp. Darku pomiče pogled s tužne svakodnevice i prenosi ga u neke vedrije teme. Pjesma je ono po čemu je gosp. Darko poznat i prepoznat u gradu i čime zaradi i svoj skromni džeparac. Pjesma je bila dar gosp. Darka našim učenicima. Hvala mu na tome!

s. Renata Azinović, vjeroučiteljica