Biskup Antun Škvorčević pohodio Klasičnu gimnaziju sv. Ivan Pavao II. u Zadru

Požeški biskup dr. Antun Škvorčević, predsjednik Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje za vrijeme boravka u Zadru održao je 10. travnja 2019. predavanje  na rekolekciji svećenika Zadarske nadbiskupije te je ujedno pohodio i Klasičnu gimnaziju Ivan Pavao II. Zadar. Biskup Škvorčević školu je pohodio u pratnji zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, ravnatelja gimnazije mr. don Ante Sorića, don Ivice Žuljevića, predstojnika Nacionalnog ureda za katoličke škole, s. Ane Lipovac, pedagoginje i Marije Musić, psihologinje u Klasičnoj gimnaziji.

Klasična gimnazija u Zadru najstarija je odgojno – obrazovna ustanova u Zadarskoj županiji i jedna od najstarijih školskih ustanova u Hrvatskoj koju su pohađali mnogi zaslužni hrvatski intelektualci, svećenici i biskupi. Mons. Škvorčević pohodio je učenike 3.a razred koji su imali nastavu vjeronauka s vjeroučiteljicom Ružicom Anušić. Zanimajući se za njihov doživljaj školovanja u gimnaziji i jednoglasne konstatacije da im je najteža matematika, biskup Škvorčević učenicima je uputio prigodnu riječ.

„Klasična naobrazba mladom čovjeku ne omogućuje samo da bude obrazovan, nego i odgojen. Klasični jezici, klasična literatura temelj su europske uljudbe. Opća naobrazba čovjeku koristi za život. Tijekom života zaboravimo puno podataka koje polažemo na ispitima u školi, ali škola zato nije beskorisna. Jer u nama ostaje poslagana neka nutarnja situacija, habitus, sposobnost. To znači da ne znamo sve podatke iz povijesti, matematičke operacije, ali imamo sposobnost prosuđivati sebe, život, odnose i situacije oko sebe. Kada netko to primi, tu nutarnju duhovnu sposobnost rasuđivanja, koja je više od puke vještine, osoba je tada i odgojena, a ne samo obrazovana. Takva sposobnost pomaže osobi kritički prosuđivati, razlikovati dobro od zla, pomaže slobodi čovjeka da može bolje odlučivati i nasljedovati istinske vrijednosti u životu“ rekao je biskup Škvorčević obraćajući se gimnazijalcima.

Vođen sviješću o značaju klasičnog obrazovanja i stjecanju opće kulture koje ono pruža, biskup Škvorčević učinio je sve da i u Požeškoj biskupiji kao tamošnji pastir utemelji klasične škole. Katoličke klasične gimnazije u Požegi i Virovitici djeluju od 2007. Klasičnu gimnaziju u Osijeku vode isusovci, a u Slavonskom Brodu franjevci. Biskup je 2009. osnovao Katoličku osnovnu školi u Požegi, a 2015. u Virovitici. Tragom dobrih iskustava s djelovanjem tih škola u prenošenju odgoja na kršćanskim,  općeljudskim vrijednostima, biskup Škvorčević 2017. utemeljio je i Katoličku osnovnu školu u Novskoj. „Mladi u Slavoniji imaju pravo imati kvalitetnu klasičnu naobrazbu kao i drugdje u Hrvatskoj. Postojećim školama pokrili smo cijelu sjevernu Hrvatsku“ rekao je mons. Škvorčević zadarskim gimnazijalcima. Ohrabrio ih je u školovanju i kao klasičarima, uputio blagoslov na latinskom jeziku.

Biskup je pohodio i kapelu sv. Josipa u školi, zbornicu i knjižnicu koja je najveća školska knjižnica u Zadru. Izrazio je priznanje i inženjersko-građevinskoj konstrukciji koja je na zapravo uskom prostoru te lokacije uspjela maksimalno iskoristiti postojeći prostor i stvoriti ugodni, prostrani školski interijer koji odiše toplinom, pohvalivši pritom u dragoj uspomeni za to ulaganje angažiranost blagopokojnog nadbiskupa Ivana Prenđe. Pod geslom ‘Zajedno stvarajmo bolji svijet’, Klasičnu gimnaziju u Zadru pohađa 197 učenika i u njoj radi trideset djelatnika. Njeguju koncept škole kao zajednice u suradnji nastavnika i učenika s roditeljima. Učenici ostvaruju uspješne rezultate na županijskim i državnim natjecanjima, sudjeluju na raznim smotrama, osvajaju prva mjesta i nagrade i na državnoj razini. U gimnaziji se potiče intelektualna radoznalost u želji da čine više i kvalitetnije, živeći sintezu vjere i znanja, stručnosti i ljubavi.